IGF-I en milde hypothermie als nieuwe therapieën voor focale cerebrale ischemie

Projectdetails

!!Description

Ischemische beroerte is de meest voorkomende oorzaak van invaliditeit bij volwassenen en de 3e doodsoorzaak. Het wordt veroorzaakt door een verstopping van een bloedvat in de hersenen waarna neuronen afsterven als gevolg van een gebrek aan zuurstof en glucose. Herstel van de doorbloeding door het bloedstolsel op te lossen met weefsel-type plasminogeen activator is de enige goedgekeurde behandeling op dit moment. Helaas kan de meerderheid van de patiënten niet worden behandeld. Bij deze patiënten door het herstel van de bloedtoevoer meestal veel langer en nieuwe behandelingen zijn nodig om de neuronen te beschermen gedurende de periode dat de doorbloeding niet is hersteld.

We hebben aangetoond dat systemische toediening van insuline-like growth factor-I in een rattenmodel het afsterven van neuronen voorkomt, maar niet in die mate dat de klinische uitkomst sterk is verbeterd. Omdat het transport van geneesmiddelen vanuit het bloed naar de infarctregio erntig wordt belemmerd door een intacte bloed-hersenbarriere willen we nieuwe methoden ontwikkelen om het transport van IGF-I naar de infarctregio te verhogen. In het tweede deel van het project, zullen de toepassing van milde hypothermie verder ontwikkelen. Voor toepassing van deze methode vormt de bloed-hersenbarriere geen probleem. Wij streven ernaar om beide methodes te verbeteren en het werkingsmechanismes te achterhalen. Meer inzicht in de werkingsmechanismes kan leiden tot de ontdekking van nieuwe targets voor therapie.

AcroniemFWOAL621
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/01/1231/12/15

Flemish discipline codes in use since 2023

  • Basic sciences

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.