Ijle signaalcodering voor interferentie-gebaseerde beeldvormingsmodaliteiten (INTERFERE)

Sinds de uitvinding van holografie in 1948 heeft deze technologie de belofte ingehouden om volledige parallax 3D visualisatie mogelijk te maken. Niettegenstaande dit traject significant langer was dan verwacht, hebben recente ontwikkelingen in de fotonica, micro-elektronica en computer engineering geleid tot het vooruitzicht om in het volgende decennium holografische televisie met aanvaardbare visuele kwaliteit te realiseren.

Helaas leren projecties gebaseerd op de huidige stand van de technologie ons dat exascale supercomputers nodig zijn om deze beelden te berekenen en dit gekoppeld aan terabit-per-seconde datadebieten.

Om deze flessenhalzen te reduceren zullen in dit onderzoek efficiënte datavoorstellingen onderzocht worden die hun oorsprong vinden in de wavelet theorie geformuleerd door de wereldvermaarde wiskundige en VUB alumnus Ingrid Daubechies. Daarenboven zullen in dit project holografische codeerarchitecturen ontworpen worden die deze bandbreedteproblemen zullen opvangen en die tegelijkertijd de eigenschappen van het menselijk visueel systeem zullen exploiteren.

De resultaten van dit onderzoek worden verwacht niet alleen een significante impact te hebben op de verdere ontwikkeling van holografische televisie maar ook nieuwe toepassingen in het domein van medische beeldvorming, bio-fotonica, life sciences en telecommunicatie mogelijk te maken.

AcroniemEU465
Effectieve start/einddatum1/06/1431/05/19