Intra-operatieve beeldvorming aan de hand van fluorescent- gelabelde nanobodies tijdens prostaat- en baarmoederhalskanker operaties.

Projectdetails

!!Description

Prostaat- en baarmoederhalskanker zijn veel voorkomende kankers in België. De genezende behandeling, indien vroeg ontdekt, bestaat uit het chirurgisch verwijderen van de volledige prostaat of baarmoeder en van omliggend aangetast weefsel om herval te voorkomen. Het is echter moeilijk voor de chirug om het onderscheid te zien tussen tumor- en gezond weefsel, waardoor de tumor vaak onvolledig wordt weggesneden. Bovendien kunnen zulke complexe ingrepen tot complicaties leiden zoals problemen met urineren, stoelgang maken of seksualiteit, omdat belangrijke zenuwen geraakt worden. Fluorescentie beeldvorming kan gebruikt worden om tijdens de operatie zowel het tumorweefsel dat de chirurg moet wegsnijden als de zenuwen die liefst bewaard worden, te laten oplichten. Hierdoor wordt een meer precieze en grondigere chirurgie verwacht,
‘op maat’ van elke patiënt, met minder postoperatieve complicaties
en een grotere overlevingskans.
In dit project onder begeleiding van Prof. Hernot en Prof. Devoogdt (VUB), zal ik nieuwe fluorescente contraststoffen ontwikkelen op basis van de nanobody-technologie, om specifiek prostaat- en baarmoederhalskankerletsels te visualiseren, alsook zenuwen. Na
volledige karakterisering van deze contraststoffen en de bepaling van hun in vivo gedrag, zal het nut van hun toepassing aangetoond worden tijdens experimentele chirurgie in muizen en/of varkens. Dit zal in samenwerking gebeuren met chirurgen uit het UZBrussel en met de faculteit Diergeneeskunde (UGent).
AcroniemFWOSB74
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/11/1931/10/23

Keywords

  • Fluorescence-guided surgery
  • Image-guided surgery

Flemish discipline codes in use since 2023

  • Drug discovery and development not elsewhere classified

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.