Intraoperatieve beeldvorming bij prostaat- en baarmoederhalskankerchirurgie met fluorescent gelabelde nanobodies

Projectdetails

!!Description

Prostaatkanker is met een incidentie van 27% de meest voorkomende kanker bij mannen in België. Invasieve baarmoederhalskanker komt minder vaak voor, maar komt nog steeds veel voor bij vrouwen.1 Wanneer de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld, bestaat de standaard curatieve behandeling vaak uit radicale prostatectomie of radicale hysterectomie.2,3 Tijdens dergelijke complexe operaties is het voor de chirurg echter moeilijk om maak onderscheid tussen kankerachtige en gezonde weefsels, wat kan leiden tot onvolledige resecties. Bovendien komen complicaties en verminderde darm-, urine- en seksuele functie vaak voor bij chirurgische procedures van het bekkengebied, als gevolg van zenuwschade veroorzaakt tijdens chirurgie.4
Fluorescentiebeeldvorming is een opkomende technologie die tijdens kankeroperaties realtime informatie kan verschaffen over het operatiegebied. Een recente trend is het gebruik van deze fluorescentiebeeldvorming tijdens chirurgie, wat een realtime, gevoelige, contactloze, relatief goedkope en niet-ioniserende techniek is die gemakkelijk kan worden geïmplementeerd binnen de chirurgische routine. Fluorescentiebeeldvorming kan anatomische, functionele of moleculaire informatie opleveren na toediening van een fluorescerend contrastmiddel, hetzij door directe real-time beeldvorming van het chirurgische veld, hetzij door intra-operatieve optische monsterkartering.5
Het toevoegen van het gebruik van realtime intra-operatieve fluorescentie-geleide beeldvorming kan de chirurg helpen bij het beslissen welke weefsels moeten worden verwijderd en welke moeten worden bewaard en zal naar verwachting leiden tot een grote vooruitgang in de richting van nauwkeurigere en completere operaties met minder postoperatieve complicaties. Een dergelijke gepersonaliseerde chirurgische behandeling zou de overlevingskansen, de kwaliteit van leven van de patiënt ten goede komen en de kosten voor de gezondheidszorg verlagen.
Binnen dit project en onder supervisie van Prof. Hernot en Prof. Devoogdt (VUB), wil ik nieuwe fluorescerende contrastmiddelen ontwerpen, gebaseerd op de nanobody (Nb) -technologie, die letterlijk specifieke weefsels van interesse, dwz prostaat- en cervicale tumorlaesies, evenals zenuwen. Na volledige in vitro karakterisering en in vivo onderzoek van het farmacokinetische profiel van de Nbs, zullen de haalbaarheid en het voordeel van het gebruik ervan worden aangetoond tijdens experimentele chirurgie bij muizen en / of varkens. Deze stap wordt uitgevoerd in samenwerking met chirurgen van het UZBrussel (Prof. Phillipe De Sutter) / UZGhent en met de faculteit Diergeneeskunde (Prof. Alex Mottier, Universiteit Gent).

AcroniemANI228
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/10/1931/10/19

Keywords

  • Prostaatkanker

Flemish discipline codes in use since 2023

  • Clinical genetics and molecular diagnostics

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.