Fotonica is tijdens de laatste veertig jaar uitgegroeid van een deelgebied van de kwantumelektronica tot één van de belangrijkste peilers van de multidisciplinaire natuurkunde en tot een volwaardige technologie met toepassingen in de ICT, de medische wetenschappen, materiaalkunde, enz. Bij de verwezenlijking van fotonische componenten maakt men steeds meer gebruik van metamaterialen of artificiële materialen met eigenschappen die men niet terugvindt bij natuurijke materialen. In dit project zullen we tween nieuwe en complementaire metamaterialen bestuderen: kwantumstippen en linkshandige materialen.
(1) kwantimstippen in lasers zorgen voor een hogere graad van opsluiting van de ladingsdragers dan de kwantumputten die in de huidige generatie halfgeleiders wordengebruikt. Dit kan leiden tot lasers met een hogere efficiëntie, met instelbare golflengte en met een stabielere dynamica. In dit project zullen we kwantumstip lasers experimenteel karakteriseren en nagaan hoe we modellen voor dergelijke lasers kunnen opstellen.
(2) Linkshandige materialen zijn optische materialen met zeer bijzondere voortplantingseigenschappen, die slechts sinds enkele jaren gefabriceerd kunnen worden. Naast een studie van het gebruik van deze materialen traditionele fotonische componeneten zullen we ons vooral toeleggen op de niet-lineaire optica van linkshandige materialen.