Moderne pijnneurowetenschappen toegepast op pijn in borstkankeroverlevers: een gerandomiseerde klinische studie van pijneducatie in combinatie met oefentherapie.

Projectdetails

!!Description

In België wordt 1 op 9 vrouwen gediagnosticeerd met borstkanker.
Na het overwinnen van kanker blijft het opsporen van nieuwe
kankers of recidiven een prioriteit. Hierdoor lopen zorgverleners en patiënten het risico andere aspecten van hun gezondheid te negeren, zoals pijn. 1 op 3 borstkankeroverlevers (BKO) lijdt aan pijn na het beëindigen van de behandeling. Dit kan een grote impact hebben op de levenskwaliteit. Door een gebrek aan kennis en werkzame therapieën is er vandaag in de gezondheidszorg een slechte aanpak van pijn na borstkanker. De recente bevindingen over pijnneurowetenschappen kunnen echter toegepast worden op BKO.
In dit project stellen we een innovatieve behandeling voor om educatie over de neurofysiologie van pijn (PNE) te combineren met oefentherapie als een nieuwe biopsychologische benadering van pijnbestrijding bij BKO. PNE blijkt effectief te zijn in het verbeteren van de pijnintensiteit, fysieke prestaties en gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit (GKvL) bij andere chronische populaties, maar is onvoldoende onderzocht bij de BKO populatie met pijn.
Het primaire doel van deze studie is om te onderzoeken of de combinatie van PNE + oefentherapie effectiever is dan biomedisch gerichte educatie + oefentherapie om pijn bij BKO te verminderen. Een tweede doelstelling van deze studie is om te onderzoeken of de combinatie van PNE + oefentherapie effectiever is dan biomedisch gericht educatie + oefentherapie in het verbeteren van GKvL en pijnstilling bij BKO.
AcroniemFWOTM973
StatusActief
Effectieve start/einddatum1/11/1931/10/21

Keywords

  • Breast cancer survivors
  • pain management

Flemish discipline codes

  • Health management
  • Physiotherapy
  • Rehabilitation