Moleculaire Mechanismen bij het ontstaan van tumoren in van Hippel-Lindau ziekte

Projectdetails

!!Description

Celcyclus en proliferatie spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van menselijke neoplasie en zijn onder controle van tumorsuppressorgenen. Van de inactivatie van beide allelen van een tumorsuppressorgen wordt verwacht dat deze tumorigenese induceren. Patiënten met erfelijke tumorsyndromen, zoals b.v. von Hippel-Lindau (VHL) -ziekte, dragen een kiembaanmutatie van één allel van een tumor-suppressorgen. Van een somatische mutatie van het andere allel in elke cel van het lichaam wordt gedacht dat het de tumorvorming veroorzaakt. Recente studies hebben echter aangetoond dat biallelische inactivatie van het VHL-tumorsuppressorgen niet voldoende is om tumorigenese te induceren. Het gebrek aan begrip van de functie van het VHL-tumorsuppressorgen heeft de ontwikkeling van farmacologische therapieën voor de respectieve tumoren uitgesloten.
Het doel van het voorgestelde onderzoek is om de effecten te karakteriseren en
gevolgen van VHL-inactivatie en om verdere stappen van VHL-tumorigenese op een proteomisch niveau te verduidelijken. Dit zal worden bereikt door proteomische vergelijking van de cellen van herkomst van VHL-tumoren, die onlangs door de aanvrager zijn geïdentificeerd, met
VHL-tumoren in verschillende stadia. Eiwitten die worden geïdentificeerd als mogelijke kandidaten voor bevordering van tumorigenese zullen worden geblokkeerd in tumorcelculturen, waarvan wordt verwacht dat ze de basis leggen voor de ontwikkeling van farmacologische therapieën voor met VHL geassocieerde tumoren.
AcroniemFWOTM893
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/10/1618/03/19

Financiering

  • Research Foundation - Flanders (FWO)

Flemish discipline codes

  • Cancer therapy