Multi-en interdisciplinaire evaluatie van cervikale en lumbale wervelkolom problematiek bij ziekenhuisverplegenden met ontwikkeling en toepassing van een primair preventieprogramma

Projectdetails

!!Description

Via een vroeger uitgevoerd project "Rugklachten bij het verplegend personeel, een preventief, epidemiologisch, antropometrisch en ergonomisch onderzoek" in zowel gesimuleerde als in reële werksituaties (1990-1994) zijn gegevens verzameld over de flexibiliteit, fitheid en kracht van verplegend personeel in Vlaanderen & Brussel (preventief deel) ; over musculoskeletale problemen inzonderheid van de rug, werkbelasting, werkomgeving en gebruikte middelen, tiltechnieken, slaapgewoonten, werkverzuim en arbeidsbelevenis (epidemiologisch deel) ; van lichaam en segmentmaten inclusief lichaamssamenstelling (antropometrisch deel) met biomechanisch, electroLysiologisch (EMG), 3D cinematische technieken in ziekenhuiskamer en bed-patiënt situaties (ergonomisch deel) (zie detailoverzicht bijgevoegd organigram).De bedoeling van dit lopende project (1995-1998) is analyse en rapportering van o.a.isokinetisch krachtenelheid relaties van de ledematen ; van de continue registratie van de wervelkolom mobiliteit tijdens een 8 uur dagtaak inclusief quantificeren van de wervelkolom krimping bij belasting ; van het bewegingepatroon van verschillende taken en handelingen met specifiek 3D kinematiek, EMG en krachtenplatform. Door middel van een factoranalyse zal men de gecombineerde werkbelastirg effecter op de cervicale en lumbale wervelkolom kunnen voorspellen. Hiermee moet dan een arbeidegerelateerd preventiemodel worden ontwikkeld. Het betreft hier een goedgekeurd project DWTC (personeel)
AcroniemOZR103
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/01/9731/12/98

Flemish discipline codes in use since 2023

  • Information and computing sciences
  • Basic sciences

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.