'Nanobody'-gebaseerde inhibitoren van connexine hemikanalen en pannexine kanalen als nieuwe therapeutica voor de behandeling van inflammatoire aandoeningen in de lever en het cardiovasculair systeem.

Projectdetails

!!Description

Productie van nanobodies gericht tegen transmembranaire eiwitten is momenteel een technische uitdaging. Connexine43 (Cx43) en pannexine1 (Panx1) zijn 2 transmembranaire eiwitten die (hemi)kanalen vormen ter hoogte van de celplasmamembraan. Deze (hemi)kanalen bewerkstelligen extracellulaire communicatie en spelen een belangrijke rol in ontstekingsprocessen. Hierdoor is inhibitie van (hemi)kanaalactiviteit een mogelijks interessante klinische therapie.
Echter, onderzoek in deze richting blijkt moeilijk wegens gebrek aan geschikte inhibitoren van (hemi)kanalen. Dit project zal nanobodies genereren gericht tegen Cx43 en Panx1 als nieuwe (hemi)kanaalinhibitoren. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van een nieuw protocol dat DNA immunisatie combineert met nanodisc technology. De Cx43 en Panx1 nanobodies zullen in vitro en in vivo getest worden op hun vermogen om (hemi)kanalen te inhiberen alsook om het ziektebeeld van ontstekings-gerelateerde ziektes in de lever en het hart te onderdrukken. Hiervoor zal beroep gedaan worden op onderzoekers op gebied van bio-ingenieurkunde en biomedische wetenschappen in een Belgisch-
Zwitsers consortium. Dit multidisciplinair project vormt de basis voor opvolgstudies om zowel de therepeutische toepasbaarheid van de Cx43 en
Panx1 nanobodies verder te onderzoeken alsook om nanobodies aan te maken gericht tegen gelijkaardige therapeutisch interessante doelwitten.
Korte titelFWO Project
AcroniemFWOAL879
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/01/1831/12/21

Keywords

  • leveraandoeningen
  • cardiovasculair systeem
  • medische wetenschap

Flemish discipline codes in use since 2023

  • Cardiac and vascular medicine not elsewhere classified

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.