OZR opvangmandaat: Ontrafeling van de dynamiek van precursor-gemedieerde microgliale ontwikkeling als basis voor hersenmacrofaag transplantatie.

Projectdetails

!!Description

Microglia zijn belangrijke regulatoren van een gezonde hersenfysiologie en spelen een essentiële rol bij inflammatie en hersenaandoeningen. Dysfunctie van microglia is gekoppeld aan een groot aantal neurologische ziektes, waardoor deze cellen een cruciaal doelwit vormen voor therapeutische interventie. Microglia zijn afkomstig van embryonale cellen en houden zichzelf in stand doorheen het leven via zelfvernieuwing. Daardoor zijn deze cellen uiterst interessant voor cellulaire therapie, waarbij de embryonale microglia worden vervangen door genetisch gemodificeerde tegenhangers. In dit project willen we een basis leggen voor
toekomstige microglia transplantatie therapieën. We zullen de nieuwste technologieën en muismodellen aanwenden om de potentie van verschillende beenmerg precursorcellen of geïnduceerde pluripotente stamcellen als microglia precursoren in de hersenen te evalueren. Via single-cell RNA sekwenering en in vivo 2-foton microscopie zullen we de cellulaire en transcriptionele dynamiek van microglia differentiatie onthullen. Verder willen we het vermogen nagaan van getransplanteerde microglia om aan zelfvernieuwing te doen en hun capaciteit om in competitie te treden met hun embryonale tegenhangers onderzoeken. Tenslotte streven we ernaar om een efficiënte transplantatie strategie te ontwikkelen die kan toegepast worden in humane patiënten. Dit werk heeft het potentieel om een volledig nieuw paradigma te introduceren voor de behandeling van hersenaandoeningen.
AcroniemOZR3625
StatusActief
Effectieve start/einddatum1/11/2031/10/21

Keywords

  • Macrophages
  • cell therapy
  • macrophage replacement therapy

Flemish discipline codes

  • Inflammation
  • Cell growth and development
  • Stem cell biology
  • Neurological and neuromuscular diseases