OZR opvangmandaat: Van Boer tot Bord in de Oudheid. Het vaststellen van de voedingswaarden en isotopenprofielen van onbereide en bereide plantaardige voedingsmiddelen in Grieks Romeins Egypte.

Projectdetails

!!Description

Lang is aangenomen dat een eenzijdig dieet van lage kwaliteit, bestaande uit granen en peulvruchten met veel antinutriënten en weinig micronutriënten, chronische ondervoeding veroorzaakte in de Oudheid. Recentelijk is deze visie uitgedaagd op grond van anachronisme: ze is gebaseerd op moderne voedingsdata die beïnvloed zijn door het aanpassen van gewassen en voedselbewerkingspraktijken sinds de Groene Revolutie van de 20e eeuw. Daarnaast houden de huidige historische modellen er geen rekening mee dat mensen het merendeel van hun voedsel niet onbewerkt maar bewerkt consumeren, noch dat moderne biochemische studies suggereren dat traditionele vormen van voedselbewerking een positieve invloed op voedingswaarden kunnen hebben.
Het Van Boer tot Bord in de Oudheid project daagt de onderliggende aannames van het huidige historisch paradigma uit door voor de eerste keer empirische data voor de nutritionele kwaliteiten van antieke granen en peulvruchten te produceren door een unieke collectie ingedroogd archeobotanisch materiaal uit Grieks-Romeins Egypte chemisch te analyseren. Daarnaast zal het project met
behulp van papyrologische bronnen over voedselbewerking, alledaagse plantaardige voedingsmiddelen recreëren en de verandering in voedingswaarde en isotopenprofiel tijdens iedere bewerkingsstap meten. Samen zullen deze data gebruikt worden om een concrete reconstructie van de voedingswaarde en isotopenprofielen van de basisvoedingsmiddelen uit Grieks-Romeins Egypte te produceren.
AcroniemOZR3774
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/10/2130/09/22

Keywords

  • Plant-based
  • archaeobotanical material

Flemish discipline codes in use since 2023

  • Archaeology of foods and diets
  • Experimental archaeology
  • Ancient history

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.