Pancreatische exocrien-endocriene transdifferentiatie en betacel regeneratie.

Projectdetails

!!Description

Mobilisatie van endigene adulte stamcellen verschaft een interessante manier om beschadigde weefsels te regenereren en te herstellen. Beschadiging van endocrien pancreasweefsel, meer bepaald de insulineproducerende betacellen, leidt tot ernstige verstoring van het metabolisme en tot insuline-afhankelijke diabetes. Wij hebben bepaalde experimentele condities gevonden waarin de beschadigde betacellen kunnen regenereren en de metabolische controle herstellen. In vitro hebben we aangetoond dat deze regeneratie veroorzaakt wordt door de transdifferentiatie van exocriene acinaire cellen, dit zijn cellen die normaal spijsverteringsenzymen produceren. We hebben tevens aangetoond dat acinaire cellen kunnen transdifferentiëren tot ductcellen (afvoergangen) en zelfs tot levercellen (hepatocyten). In dit project onderzoeken we verder de merkwaardige plasticiteit an deze adulte somatische cellen als een alternatief voor klassiek, ongedifferentieerde, stamcellen. Onze aandacht gaat naar de volgende drie hoofdvragen;

- Wat is het mechanisme van de her-specificatie van de cellen tijdens de exocriene-endocriene transdifferentiatie? Centraal staan hierbij de signaal transductiewegen van JAK/STAT en Notch.

- Kunnen we de transdifferentiatie volgen en kwantificeren via genetische cellijn-tracering? Centraal staan hierbij de virale transductie (In Vitro) en trangene muizen met een Cre-Lox reporter systeem.

- Ontwikkeling van een farmacologische, regeneratieve behandelingswijze in diabete proefdieren.
AcroniemOZR1437
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/01/0731/12/07

Flemish discipline codes in use since 2023

  • Basic sciences

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.