Pilootlijn voor geavanceerde vrije-vrom optische componenten uit glas: van prototyperen en repliceren tot karakterisering

Projectdetails

!!Description

Vrije-vorm optiek (optische componenten zonder translatie- of rotatiesymmetrie) is de volgende revolutie in fotonica. Zij maakt baanbrekende beeldvorming en innovatieve lichtcollectie-functionaliteiten mogelijk met onovertroffen performantie in vergelijking met de traditionele (a)sferische optiek. Zij biedt o.m. bredere spectrale transmissie, en grotere field-of-view en compactheid. Deze superieure karakteristieken zijn enkel mogelijk mits wetenschappelijke doorbraken in optisch ontwerp, fabricage én metrologie. Daarom wil VUB B-PHOT -core labo van Flanders Make- haar huidige polymeer optiek pilootlijn complementeren met een pilootlijn voor vrije-vorm glas optiek. Deze maakt het mogelijk om speciale glassoorten te gebruiken die hoge vermogens en nieuwe spectrale gebieden toelaten en zal zodoende een belangrijke technologische hefboom vormen voor strategische onderzoeksdomeinen die essentieel zijn voor de economische ontwikkeling van Vlaanderen: lasergeassisteerde fabricage, slimme sensoren, beeldvorming, verlichting en projectiesystemen. De infrastructuur omvat grensverleggende metrologietools voor het karakteriseren van deze nieuwe generatie vrijevorm optiek.
AcroniemHERC47
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/05/1830/04/22

Keywords

  • Manufacturing
  • metrology
  • glass
  • Optics

Flemish discipline codes in use since 2023

  • Optics, electromagnetic theory

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.