Polycysteus ovariumsyndroom: nieuwe moleculaire karakterisering en gepersonaliseerd in vitro rijpingsprotocol.

Projectdetails

!!Description

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is de belangrijkste endocriene en metabole stoornis bij vrouwen, met een prevalentie van 5-20%. Het wordt gekenmerkt door hyperandrogenisme, ovulatiestoornissen, polycystische ovariummorfologie en onvruchtbaarheid. Epigenetische factoren hebben de aandacht getrokken in de pathogenese van PCOS, aangezien veranderingen in DNA-methylering en genexpressie in verschillende weefsels zijn gemeld. Of deze veranderingen ook in PCOS-oöcyten worden aangetroffen, blijft onbekend. Cumulus-cellen (CC's) zijn gespecialiseerde cellen die paracriene signalen en cel-tot-celcommunicatie met de eicel onderhouden om de verwerving van competentie om een ​​embryo af te leiden te ondersteunen. Deze overspraak is belangrijk bij PCOS omdat de verminderde oöcytcompetentie wordt beschouwd als de mogelijke veroorzaker van onvruchtbaarheid. PCOS-vrouwen die op zoek zijn naar in-vitrofertilisatie (IVF) -behandelingen, zijn gevoeliger voor hormonale behandelingen, wat kan leiden tot een hoog risico op ovariële hyperstimulatie. In vitro maturatie (IVM) van oöcyten is geïntroduceerd in de vruchtbaarheidskliniek voor mensen als een milde benadering alternatief voor conventionele IVF omdat het minimale stimulatie van de eierstokken vereist. Er is echter behoefte aan verdere ontwikkeling van een beter protocol dat de tussen de IVM en IVF bestaande kloofefficiëntie van 30% beperkt. Dit project heeft tot doel 1) DNA-methylatie- en genexpressieprofielen van PCOS-oocyten en gepaarde CC's te genereren met behulp van eencellige en laagcellige parallelle sequentiebepaling, 2) een verbeterd, veilig en robuust IVM-systeem te creëren dat de eicelcompetentie voor deze patiënten kan verhogen en 3) definieer de moleculaire routes die differentieel gereguleerd zijn in oöcyten en CCs na in vitro rijping. Het project zal profiteren van de ervaring met vruchtbaarheidsbehandelingen en veiligheidsbeoordeling van de gastbegeleiders, profs. Smitz en Anckaert. De toegang tot menselijk materiaal wordt verleend door de thuisinstelling. Daarnaast zal een detachering in het laboratorium van Dr. Kelsey (Cambridge, VK) baanbrekende eencellige technologieën opleveren.

Funding Aknowledgement(s)

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation program under grant agreement No […]
Korte titelPOMOLIM
AcroniemEU627
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/04/2031/03/22

Financiering

  • European Commission

Keywords

  • Transcriptomics
  • Epigenetics and gene regulation
  • DNA methylation
  • , Polycystic ovarian syndrome
  • single-cell sequencing techniques

Flemish discipline codes 2018-2023

  • DNA analysis technology

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.