Het risico op ondervoeding voorkomen door maaltijdversterking en lichamelijke activiteit bij oudere volwassenen te bevorderen

Er wordt erkend dat een slechte eetlust een belangrijke determinant is van eiwit-energie-ondervoeding, terwijl in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, de voedingsbehoeften met de leeftijd weinig afnemen en soms zelfs toenemen. Versterking, die bestaat uit het toevoegen van energierijke/eiwitrijke ingrediënten aan reguliere dranken of voedingsmiddelen, is een oplossing die wordt erkend als een flexibele en relevante benadering voor oudere mensen met verminderde eetlust. Tegelijkertijd hebben verschillende onderzoeken een beter effect aangetoond van interventies die voedingsbenaderingen combineren met fysieke activiteit dan alleen interventies op het gebied van voeding of fysieke activiteit. In deze context zal het project FORTIPHY inspelen op de voedings- en fysieke activiteitsbehoeften van thuiswonende kleine oudere eters (? 70 jaar oud).

In het bijzonder zal FORTIPHY nieuwe oplossingen ontwikkelen waarmee ouderen hun reguliere maaltijden kunnen versterken. Daarnaast zal FORTIPHY de toegevoegde waarde van een fysieke activiteit voor maaltijdverrijking beoordelen. Om hoge acceptatie- en nalevingsniveaus voor FORTIPHY-oplossingen te garanderen, zullen eindgebruikers (ouderen, zorgverleners) zeer vroeg in het project worden betrokken door middel van co-creatie en participatief onderzoek. Een eerste werkpakket zal worden gewijd aan het rationele ontwerp van versterkte
recepten door (i) een onbevooroordeelde beoordeling van beschikbare eiwitrijke ingrediënten en (ii) de identificatie van technologische en consumentengebruiksbeperkingen. Op basis van deze input zal een tweede werkpakket versterkte recepten ontwikkelen, rekening houdend met de voorkeuren van ouderen (thuisgebruiktests). De biologische beschikbaarheid van de aminozuren in verrijkte gerechten en de mogelijke impact van deze gerechten op verzadiging en biologische markers van eetlust zullen worden gemeten. Een derde werkpakket beoordeelt de efficiëntie van maaltijdverrijking en de toegevoegde waarde van fysieke activiteit om het ontstaan ​​van het risico op ondervoeding bij thuiswonende kleine oudere eters te voorkomen (gerandomiseerde gecontroleerde veldproef). Een vierde werkpakket zal de resultaten verspreiden.

FORTIPHY zal in het bijzonder een eenvoudig te implementeren tool (MOOC - massale open online cursus) bedenken die recepten en fysieke oefeningen in synergie combineert om de gezondheid van de oudere bevolking te ondersteunen; en een Summer School om de verdere ontwikkeling van gebruiksvriendelijke verrijkingsoplossingen in de voedingsindustrie te bevorderen. Als zodanig zal FORTIPHY bijdragen aan het vergroten van het bewustzijn van belanghebbenden over het probleem en de oplossingen om te voorkomen.
Korte titelFORTIPHY
AcroniemAIIFUND75
StatusActief
Effectieve start/einddatum1/04/2131/03/24