Preventie van ongezonde gewichtstoename in gezinnen tijdens de zwangerschap en postpartum met behulp van een mHealth-verbeterd interventie.

Projectdetails

!!Description

Doel: Het algemene doel is het voorkomen van ongezonde gewichtstoename en lichaamssamenstelling tijdens de zwangerschap en in de postpartumperiode in kwetsbare gezinnen. Concreet streven we ernaar: 1) Een interventie te ontwikkelen die acceptabel is voor kwetsbare gezinnen en haalbaar voor verloskundigen, 2) evalueren van de effectiviteit van deze interventie bij het voorkomen van ongezonde gewichtstoename en psychologische problemen van de individuele gezinsleden (moeder, vader, kind), 3) bepalen van determinanten van ongezonde gewichtstoename bij moeder, vader en kind. Werkplan: In de ontwikkelingsfase van het project worden twee bestaande interventies aangepast en op elkaar afgestemd. De eerste is een op smartphones gebaseerde interventie voor overgewicht en obesitas, en de tweede een interventie voor leefstijlbegeleiding,
gebaseerd op motiverende interviews. Daarnaast worden instrumenten ontwikkeld voor het meten van gewichtstoename, lichaamssamenstelling, leefstijlgedrag en psychologische factoren. In de interventiefase zullen twee proefstudies worden uitgevoerd (in Duitsland en Oostenrijk) om de effectiviteit van de twee aangepaste interventies, alleen of samen, te evalueren bij het voorkomen van ongezonde gewichtstoename. De doelgroep bestaat uit kwetsbare gezinnen, en de interventie richt zich op de levensstijl van zowel moeder als vader, en de interactie tussen ouders en hun kind.
Verwachte impact: Onze doelgroep is moeilijk te bereiken, wordt vaak belast door meerdere risicofactoren en heeft het grootste risico op ongezonde gewichtstoename tijdens de zwangerschap en postpartumperiode. Ook lopen hun kinderen het grootste risico om overgewicht of obesitas te krijgen. Daarom kunnen in deze groep de meeste gezondheidsvoordelen worden behaald, en het ontwikkelen van een speciaal op deze doelgroep afgestemde interventiestrategie is uitermate relevant en belangrijk. De ouders krijgen ondersteuning bij het ontwikkelen van positieve ouder-kindinteracties, die op lange termijn gunstige effecten hebben op de (gewichts) ontwikkeling van hun kinderen. De studie voegt kennis toe over gezondheidsontwikkeling, acceptatie en impact van mHealth-preventiestrategieën in onze doelgroep. Het evalueren van de interventies in twee verschillende landen, met verschillende prenatale en postnatale zorgsystemen, zal essentiële informatie opleveren over de effectiviteit in verschillende contexten, wat belangrijk is voor verdere verbetering van de interventies, en zal de basis leggen voor grootschalige implementatie-inspanningen.
AcroniemFWOAL1024
StatusActief
Effectieve start/einddatum1/04/2131/03/24

Flemish discipline codes

  • Family planning

Keywords

  • Lage SES
  • leefstijlbegeleiding
  • mHealth
  • zwangerschap
  • postpartum
  • gezinnen