OZR opvangmandaat Eva Staels - Een kritisch onderzoek naar de visuele aandacht spanne hypothese als oorzaak van dyslexie en als een nieuwe directe maat van parallelle verwerking.

Projectdetails

!!Description

Volgens de VAS hypothese wordt leesvaardigheid bepaald door het aantal visuele tekens die we simultaan verwerken. In dit onderzoeksproject zullen we nagaan of een VAS tekort een oorzakelijk verband heeft met leesproblemen en of deze relatie ook teruggevonden wordt met nonverbaal materiaal.
Lezers schakelen over van letter-voor-letter serieel verwerken van woorden naar parallele verwerking. Deze processen stellen de twee routes in het dual-route model van lezen voor. Tot nu wordt leesvaardigheid nagegaan door accuraatheid en snelheid bij het lezen van woorden te meten, maar er bestaat geen directe manier om na te gaan in welk ‘stadium’ een lezer zich bevindt.
In dit project willen we dan ook nagaan of de VAS gebruikt kan worden als meting van parallelle verwerking van woorden.
Het dual-route model werd ontwikkeld voor de Engelse taal. Engels is het meest inconsistente alfabetisch schriftsysteem, waarbij de associaties tussen geschreven en gesproken woorden complex en inconsistent zijn. Gebruik makend van de VAS als meting van parallelle verwerking kunnen we het dual-route model kritisch testen in diepe en oppervlakkige orthografieën. Als de resultaten aantonen dat lezers in diepe orthografieën vaker gebruik maken van de parallelle verwerkingsroute dan lezers in oppervlakkige orthografieën is het mogelijk dat zij ook meer negatieve effecten ondervinden van een VAS defect. In dit project zal voor het eerste nagegaan worden of tekorten in VAS correleren met orthografische diepte.
Korte titelOZR Opvangmandaat
AcroniemOZR3450
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/10/1930/09/20

Keywords

  • dyslexie

Flemish discipline codes

  • Clinical and counseling psychology not elsewhere classified