OZR opvangmandaat FWO SB - Violette Deleeuw: Ontrafelen van de moleculaire signaal transductie mechanismen betrokken bij parasiet geïnduceerde B cel dood met als doel nieuw immunologische strategieën te ontwikkelen die kunnen helpen bij de behandeling van lymphoma ziektes.

Projectdetails

!!Description

Lymfomen zijn een type van bloedcel kankers dat de lymfocyten in de lymfeklieren treft. B cel lymfomen zijn een type van lymfomen dat B cellen treft en omvatten voornamelijk Non-Hodgekinlyfomen. Ondanks een stijgende overlevingskans bij B cel lymphoma patiënten sinds de introductie van het Rituximab geneesmiddel in de jaren ’90; zijn terugval en resistentie veel voorkomend in patiënten vandaag. Er is een nood aan nieuwe inzichten in de ziekte en nieuwe strategieën om deze te bestrijden. Mijn project bestaat uit het gebruiken van parasieten hiervoor. Parasieten hebben verscheidene methoden ontwikkeld om hun gastheer immuunsysteem aan te vallen en hierdoor hun overleving verzekeren. Bijvoorbeeld, de trypanosoom parasiet vernietigt het gehele B cel compartiment van zijn gastheer om de ontwikkeling van hoge affiniteit antilichaam-producerende plasma cellen en geheugen B cellen tegen te gaan.
Eerder onderzoek van ons labo heeft duidelijk bewijs opgeleverd dat trypanosomen een negatief effect hebben op de B cel biologie van de gastheer. In twee recente studies werd aangetoond dat deze parasieten B cel gedreven autoimmune reumatoïde artritis onderdrukken en de vordering van multipel myeloom plasmacytoma verminderen. Daarnaast werd er ondervonden dat trypanosomen zelfs B cel hybridroma cellen afdoden. Onze onderzoekshypothese houdt in dat we deze parasiet activiteiten kunnen ‘gebruiken’ (niet de parasiet zelf) in toekomstige strategieën in het bestrijden van lymfoom ziekten. Om ons doel te bereiken, is er nood aan inzicht in de moleculaire en cellulaire mechanismen die de B cel dodende activiteit van de parasiet aandrijven.
Het project heeft drie belangrijke doelstellingen: (i) Het achterhalen van de intra-cellulaire pathways die worden geactiveerd tijdens experimentele trypanosoom infecties en dewelke de apoptosis van de folliculaire B cellen (FoB) van de gastheer aandrijft, (ii) Het observeren van de in vitro effecten van trypanosoom B cel co-culturen waarbij men gebruik maakt van het 2PK-3 FoB-gelijkende lymfoma model, (iii) Het identificeren van B cel oppervlakte moleculen waarmee trypanosomen interageren om apoptosis te induceren en het genereren van Nanobodies tegen deze moleculen om de lymfoma cellen te targeten en om de B cel-dodende activiteit van de trypanosoom parasiet na te bootsen. In conclusie, we willen parasiet infecties bestuderen als een innovatieve manier voor de zoektocht naar en de ontwikkeling van nieuwe en effectieven behandelingen voor B cel lymfoom ziekten.
Korte titelOZR opvangmandaat
AcroniemOZR3210
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/01/1831/12/18

Keywords

  • bio-ingenieur