Projectdetails

!!Description

Studies van het menselijke dieet bieden substantiële inzichten in vroegere samenlevingen op sociaal,
cultureel, biologisch en ecologisch vlak. Traditionele onderzoeksmethoden om voedingspatronen te
reconstrueren, zijn o.a. geschreven bronnen, zoöarcheologisch en archaeobotanisch onderzoek,
residu-analyses en stabiele isotopenanalyses. Hoewel deze methodes waardevolle informatie geven, zijn ze niet altijd beschik- of toepasbaar. Informatie over dieet afkomstig van historische of
archeologische bronnen heeft bijgevolg een beperkte omvang. Als oplossing dienen alle databronnen
samengebracht te worden voor een holistisch verhaal. Binnen het ROAST-project wordt een
innovatieve geochemische methode ontwikkeld, die op basis van tandenamel en gecremeerde botten,
voedingspatronen kan identificeren. Hiervoor worden een nieuwe meettechniek voor stabiele
strontiumisotopen in combinatie met strontiumconcentraties gebruikt. De methode zal toegepast
worden op menselijke tanden afkomstig uit archeologische contexten. Isotopenmetingen van eet- en
drinkwaren, voedselverwerkingsexperimenten en analyse van een historische populatie liggen aan de
basis voor een Bayesiaans ‘mixing model’.Het model is bedoeld om te voorspellen hoe
voedingselementen de gemeten waarden in het menselijke skeletweefsel kunnen beïnvloeden.
Tenslotte wordt de methode toegepast op een archeologische populatie, waarmee wordt aangetoond
hoe direct bewijs omtrent individuele diëten onze kennis van het verleden kan verdiepen.
AcroniemFWOTM1222
StatusActief
Effectieve start/einddatum1/11/2431/10/27

Keywords

  • Dieetreconstructie
  • 'Life history'
  • Strontiumisotopen

Flemish discipline codes in use since 2023

  • Archaeology of Europe, the Mediterranean and the Levant
  • Landscape archaeology
  • Geochemistry not elsewhere classified
  • Archaeology not elsewhere classified
  • Geoarchaeology
  • Bioarchaeology