Selectie van bioactieve chinoïden en analyse van een gecombineerde chemotherapie en immunoprofylaxis voor de controle van tuberculose.

  • Abbaspour Tehrani, Kourosch, (Administrative Promotor)
  • De Kimpe, Norbert (Coördinator)
  • Verschaeve, Luc (Co-Promoter)
  • Huygen, Christiane (Co-Promoter)

Projectdetails

!!Description

In het kader van een vorig FWO-onderzoeksproject (G.004.05, 1.1.2005 - 31.12.2009) werden innovatieve synthesen van pyranonaftochinonen en 2-aza-antrachinonen geëvalueerd. Bovendien werd de fungicide, cytotoxische en antimicrobiële activiteit van de gesynthetiseerde chinoïde verbindingen geëvalueerd, waarbij veelbelovende klassen van zeer bioactieve verbindingen geïdentificeerd werden. De lopende verlenging van het FWO-project met één jaar (tot eind 2009) heeft geleid tot de uitwerking van synthesen en de ontdekking van zeer bioactieve chinonen tegen Mycobacterium tuberculosis. Dit onderzoek vergt thans de doorgedreven finalisatie van deze antimycobacteriële activiteit via focus op de chemie, microbiologie, toxicologie en immunotherapie.

Daarom heeft dit projectvoorstel concreet tot doel om (1) innovatieve synthesen van nieuwe bioactieve 2-azaantrachinonen te ontwerpen (UGent, VUB), (2) gerichte functionaliseringen van het 2-aza-antrachinonskelet te evalueren in het kader van een SAR-studie tot verbindingen bekomen worden met een gewenst activiteitsprofiel (UGent, VUB), (3) de in vitro en in vivo toxiciteit en genotoxiciteit van deze componenten te onderzoeken (WIV), (4) hun in vivo bacteriostatisch en bactericidaal vermogen te evalueren tegen M. tuberculosis (WIV), (5) hun therapeutisch potentieel te testen in twee in vivo modellen van latente tuberculose in combinatie met een post-exposure vaccinatie met plasmidisch DNA (WIV).

Door het sterk multi-disciplinair karakter van het onderzoek wordt de deelname van vier onderzoeksgroepen aan het onderhavige onderzoeksproject verantwoord. Hierbij zal het WIV het microbiologisch (WIV - Site Ukkel), immunotherapeutisch (WIV - Site Ukkel) en toxicologisch (WIV - Site Elsene) aspect van het onderzoek ontwikkelen, terwijl de chemische synthese van de chinoïde verbindingen en hun functionalisering zal uitgevoerd worden door UGent en VUB, waarbij het VUB-onderzoeksteam specifiek innovatieve toetredingen tot chinonen zal ontwikkelen d.m.v. boorchemie.
AcroniemFWOAL530
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/01/1030/09/10

Flemish discipline codes

  • Biological sciences