Structural and functional characterization of a novel family of plant-specific CDK inhibitors

Projectdetails

!!Description

Op het meest fundamenteel niveau kan het leven worden gedefinieerd als een verschil tussen orde en wanorde. Binnen een cel dienen alle processen te worden georchestreerd binnen een correcte plaats en tijd. Binnen alle processen die dienen te worden gereguleerd is de cel cyclus het meest fundamenteel. De cel cyclus bepaalt wenneer een cel dient te delen. Dit dient te gebeuren op het juiste moment en onder de juiste omstandigheden. Fouten zullen hier immer leiden tot ofwel celdood, of alternatief tot ongecontroleerde kankergroei. De cycline-afhakelijke kinases (CDKs) spelen hierbij een cruciale rol. Hun aktiviteit wirdt gereguleerd via een aantal specifieke inhibitoren die reageren op de vopltooing van een eerdere fase in de cel cyclus en/of op eventuele beschadiging van het DNA.

Recent werd een nieuwe stress-geinduceerde familie van CDK inhibitoren ontdekt in planten: de SIAMESE (SIM) and SIAMESE-gerelateerde (SMR) eiwitten. Deze zijn niet verwant met andere geke,nde CDK inhibitorten en hun werkingsmechanisme is onbekend. In dit project zal gefocussed worden op de structurele characterizatie van SIM/SMR eiwitten gebruik makend van een combinatie van NMR spectroscopie, kleine hoek verstrooiing (SAXS) en molecular modeling.

AcroniemFWOTM667
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/10/1230/09/13

Flemish discipline codes in use since 2023

  • Biological sciences

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.