Syrië: risico's en kansen voor samenwerking tussen de EU en Turkije

Projectdetails

!!Description

In de afgelopen jaren hebben de ontwikkelingen in Syrië een extra laag toegevoegd aan de toch al ingewikkelde relatie tussen de EU en Turkije. Samenwerking en onenigheid hebben voornamelijk betrekking op twee hoofdthema's: de vluchtelingencrisis en de dreiging van terrorisme die verband houdt met het fenomeen van Europese buitenlandse strijders. Dienovereenkomstig betreft het merendeel van de huidige academische en niet-academische onderzoeksoutput de problemen, kansen en beleidsvoorstellen met betrekking tot deze twee prioriteiten. De herpositionering van Turkije in Syrië, zijn militaire actie in het noorden van dit land en zijn standpunt over de toekomst van Syrië worden in het Westen niet duidelijk begrepen. Dit belemmert niet alleen de ontwikkeling van een coherent Turkije-beleid binnen de EU, maar sluit ook mogelijke samenwerking tussen de EU en Turkije bij de wederopbouw van het door oorlog verscheurde Syrië uit.
Dit project zal zich richten op de doelstellingen van het buitenlands beleid van Turkije in Syrië en de implicaties ervan voor de EU onderzoeken.
Het onderzoek zal gebaseerd zijn op bureaustudie en interviews. Voor het eerste deel dat zich zal richten op de ontwikkelingen in Noord-Syrië, academische publicaties, denktankrapporten, Turkse en Syrische tijdschriften, socialemediatools en online websites die de live ontwikkelingen op het terrein volgen (zoals reddit.com, en syriancivilwarmap.com) wordt gebruikt. Om de Turkse strategieën in Noord-Syrië en de beleidsdoelstellingen bij de wederopbouw van Syrië beter te begrijpen, zullen interviews worden afgenomen in Turkije en in Europese hoofdsteden.
Het tweede deel van het project dat zich richt op bemiddeling, vredesopbouw en verzoeningsinspanningen zal ook gebaseerd zijn op verschillende interviews met VN-, Turkse, Europese en mogelijk Russische academici en onderzoekers.
AcroniemAIIFUND62
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/09/2031/05/21

Flemish discipline codes

  • International politics

Keywords

  • syria