Projectdetails

!!Description

Immuuntherapie maakt gebruik van het afweersysteem van de patiënt om zijn eigen kanker cellen aan te vallen. Ondanks recent geboekte successen, blijft longkanker echter de hoofdoorzaak van kanker-gerelateerde mortaliteit wereldwijd. Recente observaties in de kliniek linken de immunologische staat van de long tumor micro-omgeving (TMO) aan de overlevingskansen van de patiënt alsook diens baat bij immuuntherapie. Daarom is er nood om de doorslaggevende 'X-factoren' van de long TMO te bestuderen die het evenwicht kunnen doen omslaan richting efficiënte antitumor immuuntherapie. Eén van de cel subtypes in de TMO die al heel wat aandacht trok in andere kanker types, is de type 1 conventionele dendritische cel (cDC1) ten gevolge van zijn onevenaarbare capaciteit om antitumor immuniteit te induceren.
Aangezien zijn rol in de long TMO nog niet werd uitgeklaard, willen we in dit project uitzoeken hoe deze populatie bijdraagt aan long tumor progressie alsook aan tegenwerking van huidige immuuntherapie. Hiervoor willen we een innovatieve targeting strategie uitwerken, genaamd de 'Nanofactory'. Deze is gebaseerd op cDC1-specifieke nanobodies, gefusioneerd aan een molecule van interesse, geproduceerd door de long tumor cellen zelf. De moleculen van interesse voor dit project zijn fluorescent om cDC1-specifieke targeting te visualiseren, of cDC1-activerend om het stimulerend effect van de long TMO-gelocaliseerde cDC1 te analyseren.
Samengevat willen we via dit project een strategie ontwikkelen die ons toelaat de cDC1 populatie in de long TMO te bestuderen en aldus de 'X-factor' voor long tumor immuuntherapie te ontrafelen.
Korte titelFWO krediet aan navorsers
AcroniemFWOKN302
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/01/1831/12/18

Keywords

  • microbiologie
  • immunologie

Flemish discipline codes

  • Clinical microbiology