Het deubiquitinating enzyme USP13 als een specifiek therapeutisch mikpunt in glioblastoma

Projectdetails

!!Description

Glioblastoma is de meest voorkomende en agressiefste hersentumor bij mensen. Momenteel sterven de meeste patiënten in de maanden volgend op hun diagnose. Glioblastoma cellen zijn uiterst motiel en verspreiden zich snel in de hersenen, hoewel metastasen naar andere organen in het lichaam zeldzaam zijn. De eerste overwogen behandeling voor dit type kanker is chirurgische resectie van hersentumoren. Echter blijft deze procedure risicovol en preservatie van normaal omringend weefsel is bijna onmogelijk, wat het leven van de patiënt ernstig kan beïnvloeden.

Daarenboven zijn effectieve chemotherapeutische agens voor deze kanker zeldzaam en niet-specifiek. Temozolomide wordt bijna systematisch gebruikt bij de behandeling van glioblastoma. Het aktiemechanisme is gebaseerd op de mogelijkheid om DNA te alkyleren/methyleren, het te beschadigen en de tumor, maar ook normale cellen, te doden. Daarenboven is temozolomide genotoxisch, teratogenisch en fetotoxisch. Mannen en vrouwen behandeld met temozolomide worden aangemoedigd om raad te vragen i.v.m. cryopreservatie van gameten of simpelweg voortplanting te vermijden.Hierdoor is het duidelijk dat nieuwe medicatie en behandelingen dringend nodig zijn om glioblastoma te behandelen. Moleculair begrip van de veranderde signaling pathways in deze schadelijke kanker is cruciaal om het ontwerp van meer specifieke agens te bevorderen tegen deze ziekte. Het ubiquitin ligase Skp2 ontstond als een belangrijk oncogeen betrokken in glioblastoma door de controle van de celproliferatie inhibitor p27. We identificeerden recentelijk een proteïne genaamd USP13 als een belangrijke positieve regulator van de aktie van Skp2 in cellen.

In deze applicatie stellen we voor de rol en regulatie van de

USP13-Skp2-p27 inhibitie te bestuderen als een nieuwe specieke en normaal weefsel bewarend agens voor glioblastoma.
AcroniemFWOAL711
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/01/1431/12/16

Flemish discipline codes in use since 2023

  • Medical biotechnology
  • Cancer therapy

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.