De juridische constructie van de vrede, 1815-1870. Netwerken en argumenten.

Projectdetails

!!Description

Vredesactivisme is nauw verbonden met het verleden (in de middeleeuwen of de vroegmoderne periode bestonden er
zogenaamd "utopische" vredesplannen), maar ook met het algemene beeld van internationaal recht als discipline vandaag de dag. Dit voorstel wil onderzoeken hoe de voorgaande opleiding en politieke cultuur een effect hebben gehad op vredesactivisme, nog voor internationaal recht als een apart beroep werd gezien, en nog voor instellingen en tijdschriften werden uitgebouwd. Dit is nauw verbonden met de binnenlandse grondwettelijke evolutie van de belangrijkste Europese staten tussen het Congres van Wenen (1815) en de Frans-Pruisische Oorlog (1870-1871). Dit voorstel kijkt naar de jaren 1840 en 1850, decennia die werden beheerst door de
Europese revoluties van 1830 en 1848, de campagne voor de afschaffing van de slavernij, en de doorbraak van de vrijhandel. De Anglo-Amerikaanse wereld (VS, VK) en het continent (België, Duitsland, Italië) worden met elkaar in verband gebracht en vergeleken.
AcroniemFWOAL948
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/01/2031/12/23

Flemish discipline codes in use since 2023

  • European history
  • History of law

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.