VASC-ENHANCE: gebruik maken van vasculaire signalen voor verbeterde rijping van van iPSC afgeleide bèta-achtige cellen

Projectdetails

!!Description

Type 1-diabetes is een mondiale uitdaging zonder definitieve genezing en vraagt om innovatieve behandelmethoden. Transplantatie van menselijke donoreilandcellen is veelbelovend, maar de beperkte beschikbaarheid, verminderde revascularisatie van het transplantaat en levenslange immunosuppressie belemmeren het wijdverbreide gebruik ervan. Een alternatieve oplossing ligt in bèta-achtige cellen afgeleid van geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSC-ß), die de donorschaarste overwinnen en immuunafstoting aanpakken. Deze in het laboratorium gekweekte iPSC-ß-cellen zijn echter functioneel onvolwassen en hebben transplantatie nodig om volwassen bètacelkenmerken te verwerven.
Ons onderzoek onderzoekt de impact van van bloedvaten afkomstige signalen, met name vasculaire endotheliale groeifactor-A (VEGF-A) en endotheelcelsignalering, op de rijping van iPSC-ß-cellen. Door middel van uitgebreide onderzoeken naar cellen gekweekt in het laboratorium en diermodellen op implantatieplaatsen van eilandjes, willen we begrijpen hoe vasculaire signalen de rijping van iPSC-β-cellen beïnvloeden. We zullen de onderliggende mechanismen blootleggen die functionele rijping aansturen wanneer deze cellen worden getransplanteerd en deze kennis gebruiken om het rijpingsproces van iPSC-β-cellen te optimaliseren.
De bevindingen van onze studie zullen het veld van eilandceltransplantatie aanzienlijk vooruit helpen en de ontwikkeling van verbeterde strategieën voor iPSC-β-transplantatie informeren. Deze kennis zal de weg vrijmaken voor effectievere celgebaseerde therapieën voor type 1-diabetes. Het ontrafelen van de ingewikkelde wisselwerking tussen VEGF-A, endotheelcellen en iPSC-ß-cellen zal ons begrip van bètacelbiologie vergroten en strategieën voor succesvolle celvervangingstherapie verfijnen. Uiteindelijk heeft ons onderzoek het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de curatieve benaderingen van diabetes type 1, waar kinderen en volwassenen over de hele wereld van kunnen profiteren.
AcroniemAIIFUND117
StatusActief
Effectieve start/einddatum1/02/2431/01/29

Keywords

  • Type 1 diabetes
  • Type 1-diabetes

Flemish discipline codes in use since 2023

  • Other clinical sciences not elsewhere classified

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.