Diagnostiek van kind, opvoeding en gezin

Smadar Celestin-Westreich, Leon-Patrice Celestin

Onderzoeksoutput: Book

Samenvatting

Samenvatting

Diagnostiek van kinderen is een kwestie van vragen en antwoorden over ontwikkeling, opvoeding, gezin, onderwijs, uitdagingen en veerkracht. Het is puzzelen om in de wirwar van klachten en krachten een zinvol geheel te ontcijferen waarmee je het kind en zijn omgeving verder kunt helpen. Het is communiceren met ouders, jongeren, collega’s en betrokken derden over problemen en -oplossingen.

De ervaring leert dat het voor zowel studenten als professionals een uitdaging blijft om wetenschappelijke kennis zelfstandig te vertalen naar de praktijk. Dit leidt vaak tot een kloof tussen hoe de diagnostiek met het kind hoort te lopen en hoe ze in werkelijkheid loopt. Dit boek doelt bij te dragen tot het dichten van deze kloof met het FACE-model, een evidencebased methode die je werkwijzen en tools aanreikt om duidelijk en goed onderbouwd te diagnosticeren. Met tools zoals het Psychological Balance en het FACE'ogram leer je ‘hoe werkt diagnostiek’ en ‘hoe komt het dat het vaak niet lukt’ daadkrachtig te vertalen naar de praktijk met het kind en het gezin.

Door middel van bottom-up didactiek (her)ontdek je wat typerend is voor je eigen diagnostische denken, voelen en doen, en hoe dit aangepast kan worden. De auteurs geven cases uit de complexe praktijk en spelen in op digitale flexibiliteit door online training, extra verdieping en een modulaire aanpak op specialisatieniveau aan te bieden.

Dit handboek bouwt voort op Observeren en rapporteren, dat ook op de FACE-methode is gebaseerd.
Doelgroep

Dit boek is geschikt voor eerstejaars psychologiestudenten in het hoger (beroeps)onderwijs, bijvoorbeeld bij de opleidingen (toegepaste) psychologie, orthopedagogiek en sociale wetenschappen.
Originele taal-2Dutch
Plaats van productieAmsterdam
UitgeverijPearson Education Benelux
ISBN van elektronische versie9789043038607
ISBN van geprinte versie9789043037327
StatusAccepted/In press - 2021

Citeer dit