De Tweede Wereldoorlog is onze wieg: Een Oost-Belgische geschiedenis (met getuigenissen van oorlogskinderen van de Wehrmacht en van het Amerikaanse leger

Onderzoeksoutput: Book

Samenvatting

Zonder oorlogen en conflicten bestond ze niet: de vergeten generatie van de oorlogskinderen, ook vaak bezettingskinderen genoemd: kinderen uit verhoudingen van inheemse vrouwen met soldaten – Duitse Wehrmachtsoldaten en vanaf 1944 GI-soldaten.
Het bestaan van de oorlogskinderen en het onverwerkt leed van die generatie werden jarenlang taboe verklaard en verzwegen. De behandeling van de moeders was vaak hard. Dat maken de gruwelbeelden van de vrouwen duidelijk, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog spitsroeden moeten lopen tussen een joelende menigte, omdat ze een erotische verhouding hadden met de vijand.
Gerlinda Swillen beschrijft aangrijpend de geschiedenis van ontelbare oorlogskinderen en hoe hun verwekkers elkaar hebben ontmoet, met welke problemen ze werden geconfronteerd en hoe hun leven verliep. Ze belicht de problematiek van de oorlogskinderen – opgroeien zonder een van de ouders - en de wens van die generatie een internationaal statuut te bereiken.
Originele taal-2German
Plaats van productieEupen
UitgeverijGrenz-Echo Verlag, Eupen
Aantal pagina's278