Meer dan olifantengeheugens… Erfgoedwerk, musea, affect en emotie’

Onderzoeksoutput: Chapterpeer review

Samenvatting

Zijn musea naast geheugeninstituties, ook sites waar emoties belangrijk zijn? Waar empathie en andere gevoelens een verschil kunnen maken? Is het vertoog dat in dit boek wordt opgebouwd een witte, laat staan een roze, olifant, in de museumstudies of wordt hier Hannibalgewijs een pad over de Alpen getoond?De olifant in de kamer van de erfgoed- en museumstudies was volgens Campbell en Smith het gebrek aan erkenning en studie van emotie en affect als belangrijke onderdelen van erfgoedpraktijken en –beleving. Zowel beleidsmakers, erfgoedwerkers als andere onderzoekers zouden dit helemaal in beeld moeten hebben.
In de oudere literatuur, zoals in de pamfletten van David Lowenthal werden sporen van nostalgie, emoties en empathie, aangegrepen om de “erfgoed””industrie” te bekritiseren en te wantrouwen, ten voordele van “echte, academische geschiedenis” of “educatie”. Smith stelt dat het niet ernstig nemen van emoties functies kan vervullen om een “geauthoriseerd erfgoedvertoog” van elites en een exclusieve expertcultuur te cultiveren of de overlapping met toerisme of niet expert-gebruik van erfgoed te negeren. Maar dit laat heel veel kansen tot het beter begrijpen en organiseren van erfgoedwerk liggen.
Vertaalde titel van de bijdrageMore than elephant memories. Heritage work, museums, affect and emotion
Originele taal-2Dutch
TitelMuseum van het gevoel. Musea op de huid van de samenleving
RedacteurenOlga Van Oost, Roel Daenen, Hildegarde Van Genechten
Plaats van productie2016
UitgeverijPoliteia
Pagina's170-174
Aantal pagina's5
ISBN van geprinte versie978-9-057-18586-1
StatusPublished - 1 dec 2016

Duik in de onderzoeksthema's van 'Meer dan olifantengeheugens… Erfgoedwerk, musea, affect en emotie’'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

Citeer dit