Professor en wielerfanaat Bart Roelands volgt zondag de Brussels Universities Cyclocross op TV

Onderzoeksoutput: Other contribution

Samenvatting

Professor Bart Roelands volgt het veldrijden op de voet. Hij kijkt dan ook uit naar Brussels Universities Cyclocross die aanstaande zondag plaatsvindt op de VUB-campus in Etterbeek. Deze veldrit is het sluitstuk van de X2O trofee en de eindwinnaars zullen ook op onze campus gelauwerd worden. Dat maakt deze cross voor professor Roelands extra mooi.

Prof. dr. Bart Roelands is expert in vermoeidheid bij (top)sporters en docent in de opleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen. Het feit dat hij de cross dit jaar op televisie moet volgen en er niet live bij kan zijn op de VUB-campus, verandert niets aan zijn enthousiasme voor het veldrijden:

We krijgen zondag te maken met een relatief nieuwe, maar door de renners uiterst gesmaakte omloop met behoorlijk wat variatie en een aantal heel technische zones. Ook de weersomstandigheden zitten goed en beloven een – op papier alvast - uitermate spannende crossnamiddag. Het vriesweer van de voorbije week ruimt stilaan plaats voor dooi, al zal die zeker nog niet in die mate ingezet zijn dat we kunnen spreken van een complete modderpoel. De verwachtingen momenteel suggereren een ontdooide bovenlaag, met daaronder nog een bevroren ondergrond. Spek voor de bek van de technische renner, net iets moeilijker voor de renner die het meer moet hebben van zijn of haar kracht.

Waar een cross op een bevroren ondergrond waarschijnlijk zou leiden tot een cross met hoge snelheid waarbij het voor renners moeilijk is om een verschil te maken, bieden de huidige omstandigheden de mogelijkheid om voor sensatie te zorgen. De winterzon en aangename temperaturen zorgen ervoor dat renners die doorgaans net iets minder bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden ook volop hun kans kunnen grijpen.

De staat van het parcours zal er ook voor zorgen dat de renners zich op technisch gebied kunnen ‘onderscheiden’, om het met een universitaire term te zeggen. Een kolfje naar de hand van man-in-vorm Laurens Sweeck? Of moeten we eerder kijken naar één van zijn ploegmakkers, Michael Vanthourenhout, die de voorbije weken ook weer meer naar zijn beste vorm toegroeit, en zijn seizoen ongetwijfeld zal willen afsluiten met nog een overwinning in een klassementscross en een tweede plek in het eindklassement.

In hoeverre is Eli Iserbyt hersteld van zijn blessures en hoe dicht staat hij bij zijn beste vormpeil? Als hij zijn vorm van het begin van het seizoen kan terugvinden, is hij zeker een kanshebber voor de overwinning in deze omloop en in deze omstandigheden. En hoe is het ondertussen gesteld met Toon Aerts, een man die hier 2 jaar geleden heel goed uit de verf kwam en recent op het WK nog puik de derde podiumplek wegkaapte?

De hamvraag blijft welke renners zich het best hebben kunnen voorbereiden de afgelopen week, welke trainingskeuzes werden gemaakt, wie zit waar in de prestatiecurve? Eén ding staat vast, alle omstandigheden wijzen op een bijzonder boeiend kijkstuk zondag, op de campussen van de Brusselse Universiteiten!

Prof. dr. Bart Roelands doet in de onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie (MFYS) onderzoek naar mechanismen en grenzen van vermoeidheid en alle mogelijke factoren die daarbij een rol (kunnen) spelen. MFYS bouwde een jarenlange ervaring en ijzersterke reputatie op het gebied van sportwetenschappen en sportherstel op. De winnaars van de Brussels Universities Cyclocross krijgen een gesimuleerde hoogtestage in het topsportlabo van MFYS aangeboden.
Originele taal-2English
Mijlpalentype toekennenBrussels Universities Cyclocross
OutputmediaVUB today
UitgeverVUB
StatusPublished - 12 feb 2021

Vingerafdruk

Duik in de onderzoeksthema's van 'Professor en wielerfanaat Bart Roelands volgt zondag de Brussels Universities Cyclocross op TV'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

Citeer dit