Fabricatie en karakterisatie van een linkshandig materiaal

Scriptie/Masterproef: Master's Thesis

Samenvatting

Tot voor enkele jaren kende men enkel materialen met een positieve brekingsindex. Deze eigenschap van het elektromagnetisme werd echter de laatste jaren uitgebreid door nieuwe kunstmatige materialen. Enkele onderzoekgroepen creëerden en ontwikkelden een nieuwe klasse van artificiële materialen (metamaterialen), namelijk de linkshandige materialen (LHM) die fascinerende kenmerken hebben waaronder een negatieve brekingsindex. Het werd dus nu mogelijk om licht te breken langs de andere kant van de normaal.

In dit afstudeerwerk werd getracht een eigen linkshandig materiaal te ontwerpen, bestaande uit lange metalen draden en elektrische circuits met dimensies kleiner dan de golflengte van het licht. Eerst hebben we de werking van de zogenaamde split ring resonatoren onderzocht en hebben we een voorstudie gedaan naar de effecten van de geometrische parameters op de frequentiekarakteristieken ervan. Aan de hand van deze literatuur en grafieken werd een ontwerp voor een linkshandig materiaal voorgesteld.

Vooraleer de negatieve brekingsindex te kunnen bepalen, moest de transmissie doorheen het materiaal bestudeerd worden. Hiervoor was het nodig om een aangepaste meetopstelling te bouwen en om zelf antennes te maken met het juiste frequentiebereik: twee smalbandige dipoolantennes en twee breedbandige monopoolantennes werden met succes gefabriceerd. Deze antennes werden uiteraard eerst uitgetest om na te gaan of ze effectief geschikt waren om een elektromagnetische golf doorheen het linkshandig materiaal te zenden en deze nadien weer op te vangen.
Datum prijs6 sep 2007
Originele taalDutch
BegeleiderIrina Veretennicoff (Promotor), Yves Rolain (Co-promotor), Ronald Van Loon (Jury), Jan Danckaert (Jury), Philippe Tassin (Jury), Guy Verschaffelt (Jury) & Philippe Tassin (Advisor)

Keywords

  • optica
  • fotonica
  • metamaterialen
  • linkshandige materialen

Citeer dit

'