Het behoud van de doodstraf in de Verenigde Staten. The United States is now on its own.

Scriptie/masterproef: Master-after-master

Uittreksel

De Verenigde Staten behoort tot de top vijf van landen die de meeste executies uitvoeren. Het Noord-Amerikaanse continent neemt een plaats in naast China, Iran, Saudi Arabi├ź en Pakistan. Deze vier landen zijn landen waar de Verenigde Staten op politiek, economisch en sociaal vlak niets mee gemeen heeft. Deze vier landen zijn landen die gekenmerkt worden door de afwezigheid van volwaardige democratische structuren en de afwezigheid van een volwaardig mensenrechtendiscours.
The United States is now on its own. Er zijn, buiten de Verenigde Staten, zeker nog andere democratische landen die de doodstraf nog steeds uitvoeren. Denken we maar aan India, 's werelds grootste democratie. Ook Japan, als vooruitstrevend, ontwikkeld geïndustrialiseerd land, onderschrijft nog steeds het doodvonnis. Maar als we de Verenigde Staten vergelijken met de andere westerse staten, staat het er nu alleen voor.
Waarom bestaat de doodstraf nog in de Verenigde Staten? In de literatuur worden vele verklaringen gegeven voor de uitzonderlijke situatie waarin de Verenigde Staten zich heden ten dage bevindt. Deze verklaringen heb ik gebundeld in 3 grote verklaringsmodellen:
1. De hoge moordcijfers en de afschrikkingstheorie
2. Publieke opinie, beleid en democratie
3. De Amerikaanse cultuur
Deze verhandeling neemt de lezer mee op een tocht doorheen de verschillende verklaringen voor het behoud van de doodstraf in de Verenigde Staten. Als u hoopt dat deze verhandeling het ultieme antwoord aanreikt op de 'waarom bestaat de doodstraf nog in de Verenigde Staten'-vraag, wens ik u nu al te waarschuwen dat u van een kale reis zal terugkeren. Dat ene antwoord blijkt een utopie te zijn. Elke mogelijke verklaring die u weg kruist bevat echter wel een stukje van de waarheid.
Datum Prijs5 jun 2009
TaalDutch
BegeleiderSonja Snacken (Promotor), Kristel Beyens (Jury) & Hanne Tournel (Jury)

Keywords

  • verklaringen
  • doodstraf
  • Verenigde Staten

Citeer dit

'