Invloed van de audiotapijtjes op de verstaanbaarheid van popjournaallezers.

  Scriptie/Masterproef: Master's Thesis

  Samenvatting

  Het doel van deze studie is enerzijds het nagaan van de invloed van de audiotapijtjes op de spraakverstaanbaarheid van popjournaallezers en anderzijds de eigenlijke appreciatie van diezelfde audiotapijtjes te evalueren.

  62 gezonde volwassen proefpersonen werden aan de hand van 20 audiostalen op schriftelijke wijze gevraagd naar hun ervaring rond spraakverstaan en voorkeur. De spraakstalen werden zelf vervaardigd voor dit onderzoek. Er werden twee vragenlijsten gebruikt. Het spraakverstaan werd getest aan de hand van een 7-punt Likert schaal en het opschrijven van 3 kernwoorden. De appreciatie werd getest door middel van een 5-punten Likert schaal en enkele open vragen.

  Uit de statistische analyse bleek dat er een significant verschil was tussen zowel de spraakverstaanbaarheid als de appreciatie van verschillende audiotapijtjes. Een correlatie werd gevonden tussen leeftijdsgroepen en geslacht. Er werd ook een correlatie gevonden tussen de spraakverstaanbaarheid, de appreciatie van de audiotapijtjes en de waargenomen snelheid, variatie, drukte en opvallendheid.
  Datum prijs2015
  Originele taalDutch
  Prijsuitreikende instantie
  • Ghent University

  Keywords

  • speech intelligibility
  • audio beds
  • professional voice users
  • Radio

  Citeer dit

  '